DAILY GENERAL KNOWLEDGE QUIZ 10.10.2020

DAILY GENERAL KNOWLEDGE QUIZ 10.10.2020


We are provide daily general knowledge quiz for competitive exam aspect. This quiz cover different knowledge base question for exam aspect.

DAILY GENERAL KNOWLEDGE 10.10.2020



Quiz Developed By LINGARAJ MAHAKUD


1.what is the full form of (FATF)?

Ans: [ Financial Action Task Force ] The Financial Action Task Force (FATF) was established in July 1989 by a Group of Seven (G-7) Summit in Paris. The objectives of the FATF are to set standards and promote effective implementation of legal, regulatory and operational measures for combating money laundering, terrorist financing and other related threats to the integrity of the international financial system. Starting with its own members, the FATF monitors countries’ progress in implementing the FATF Recommendations; reviews money laundering and terrorist financing techniques and counter-measures; and, promotes the adoption and implementation of the FATF Recommendations globally. In April 2012, it added efforts to counter the financing of proliferation of weapons of mass destruction.

2.What is the role roles and functions of (FATE)?

Ans: FATF set standards and promote effective implementation of legal, regulatory and operational measures for combating money laundering and terrorist financing.

3. In the Junagarh inscription, which among the following Saka ruler achievements are highlighted?

Ans:[ Rudraraman ] The military achievements, territories and many personal qualities of Rudraraman are highlighted in the famous Junagadh inscription, written in 150 AD

4.Who among the following laid down for punishment for a person becoming mendicant without making adequate provision for dependent wife and children?

Ans: [ Kautilya ] Chanakya : He is also known by Vishnugupta, Kautilya,was born around 350 BC and is known for his being the chief architect of Mauryan Empire and writi

5.Which one is the longest epic of the world?

Ans: [ Mahabharata ] The Mahabharata by Ved vyas is the longest epic of the world consists of 1,00,000 shlokas.

6.According to Buddhist traditions, who was Charioteer of Buddha?

Ans: [ Channa ] Channa was the name of Charioteer of Gautam Buddha.

7.Who presided First Buddhist Council?

Ans:[ Mahakassapa ] The First Buddhist Council was held at Saptaparni cave near Rajagriha in 72 AD, during the reign of Emperor Ajatsatru. It was held under the President

8.Vallabhi era is identical with which of the following era?

Ans: [ The Gupta era ] Vallabhi era is identical with Gupta era and Vallabhi era followed Gupta era in A.D. 366.

9.For which among the following offenses, Manu recommended higher punishment to Brahamans than the persons of other varnas?

Ans: [ Theft ] According to Manu, a Brahamana was to be awarded higher punishment than the persons of other varnas for the offence of Theft.

Which among conclusions has been derived from the debasement of the coins and gradual disappearance of gold coins during the post-Gupta period?

Ans: [ There was a decline in trade ] Debasement of the coins and gradual disappearance of gold coins during the post-Gupta period indicates the Decline of Trade.

Comments

Popular posts from this blog

Way Of Living 2

Daily current affaires 13.1.2021

AUTECOLOGY